26/03/2018

Tolkien Reading Day 2018

Copak jste dneska četli, milí národové?



Jako každý rok, slavili (a do půlnoci stále ještě slaví) i dnes milovníci světa profesora Tolkiena zničení Prstenu moci, jehož následkem došlo k pádu temného pána Saurona, jak je psáno v Pánu prstenů. Na oslavu tohoto památného dne vyhlásila společnost The Tolkien Society v roce 2003 každoroční akci zvanou Tolkien Reading Day. Jak se takový den slaví asi netřeba vysvětlovat. :-)


Každý rok je mimo jiné vyhlášené téma, kterým se mohou čtenáři nechat inspirovat při výběru toho, co z bohaté Tolkienovy literární tvorby budou v tento den číst. Tématem letošního ročníku bylo a je: "Domov a krb - mnoho způsobů, jak být hobitem." Samozřejmě zničení Prstenu a pád Saurona není nutné slavit pouze čtením. K dispozici je mnoho způsobů, záleží jen a jen na kreativitě jednotlivců a a tom, kolik času chtějí oslavám věnovat. Kdo je na tom s časem špatně, může si alespoň v upomínku přečíst některou z Tolkienových četných básní, zazpívat si středozemskou písničku nebo si pustit nějakou skladbu z filmového soundtracku Pána prstenů. Někteří k tomu přidají hobití porci dobrého jídla nebo zapálí svíčku a je to. Zavzpomínat, oslavit vykouzlit atmosféru, přenést se na chvíli do naší milované Středozemě, lze mnoha způsoby. Budeme rádi, když se s námi v komentářích podělíte o ty vaše.

Za Mittalmar můžu řít, že někteří oslavili toto významné datum účastí na celovíkendové akci zvané Oslava zničení prstenu, která se koná každoročně v Praze, tradičně na ZŠ Kořenského. Jiní z nás byli sice doma a času třeba neměli nejvíce, přesto si ale k práci pustili alespoň pár skladeb ze soundtracku a večer si ve chvíli klidu, u zapálené svíčky a s hrnkem teplého čaje v ruce poslechli první kapitoly audioknížky Společenstva prstenu. Na závěr se pak před usnutím nechali okouzlit verši z Hobita a k naprosté spokojenost jim chyběl už jen nějaký ten středozemský sen.

Doufáme, že ani příští rok nezůstane toto datum opomenuto a čin, který nám zchránil Středozem pro IV. a další věky, bude nadále připomínán a oslavován. A vy, kdo jste snad o tomto významném dnu nevěděli nebo jste letos nějak nestihli sledovat kalendář, nezoufejte. K oslavám se můžete připojit za rok a konec konců - Tolkiena přece můžeme číst celý rok. Tak s chutí do toho! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat